• Pređite na glavnu navigaciju (pritisnite Enter)
  • Pređite na glavni sadržaj (pritisnite Enter)
  • Pređite na podnožje (pritisnite Enter)
  • Početak
  • Novosti & Događaji
  • Miele à la carte
  • Kulinarski trendovi
  • Miele à la carte
    • Kulinarski trendovi
    • Recepti
    • Napici
    • Kuvarski doživljaj
    • Kontakt
  • Miele moda
  • Promocije & Kampanje
  • Nagrade & pobednički test

Zdravo uživanje

Gesunder Genuss

Zdravo uživanje

Bilo da je u pitanju „hrana za mozak”, „hrana za raspoloženje” ili „hrana za zdravlje”, vrhunska gastronomija je otkrila prednosti kuvanja bez masti, mlečnih belančevina, glutena ili ugljenih hidrata i koristi druge, zdravije namirnice na željeni način.

„Jabuka na dan, lekar suvišan”, kaže stara engleska poslovica. U tradicionalnoj kineskoj medicini izbor namirnica je uvek imao važnu ulogu u sprečavanju i lečenju bolesti. Saveti nutricionista sve češće nalaze put do jelovnika vrhunskih restorana.

Najpre su iz restoranskih kuhinja uklonjeni poznati negativci, što je dovelo do „čiste hrane”: glutamat i gluten, masni umaci i prilozi bogati ugljenim hidratima, kao i sastojci koji izazivaju alergiju. Zatim je usledila ciljana upotreba namirnica koje promovišu određene aspekte zdrave ishrane. Poznato je da povrće u organizmu vezuje baze više nego kiseline, što bi trebalo da spreči pojavu celulita i obezbeđuje predivne, zategnute noge i ruke.

Zato je vegetarijanska ishrana brzo postala „hrana za lepotu”. Gorka čokolada sadrži veliku količinu pseudoalkaloida koji imaju opuštajuće dejstvo, a prenosne supstance serotonin i dopamin u bananama utiču na poboljšanje raspoloženja. Ima li išta bolje od toga da za desert kao „hranu za raspoloženje” ponudite bananu prelivenu gorkom čokoladom? Oni koji žele da ciljano povećaju svoje mentalne sposobnosti i koncentraciju posežu za „hranom za mozak”; treba znati da četvrtina dnevnog unosa hrane služi za ishranu mozga.

Stigli smo do gvožđa, koje kao gradivni materijal hemoglobina služi za prenos kiseonika u organizmu, i do omega-3 masnih kiselina koje su važan sastojak spoljne membrane naših moždanih ćelija. Rezultat na jelovniku: „Surf and Turf”, kratko pečena goveđa šnicla i filet lososa kao „hrana za mozak”. Tome se dodaje sveže miksovan voćni sok (smuti) koji snabdeva sive ćelije vitaminima i bioaktivin mbiljnim supstancama koje podstiču cirkulaciju u mozgu.

Slični članci Slatki ParizChampagne Clos Lanson 2006Punč – vruć, aromatičan, pikantanZadovoljstvo bez mesaPiće sezoneSomontanoMajnfranken je poznat kao „vinska Frankonija”Od običnog piva do pića za degustacijuAltura Máxima Malbec 2012Od haringe do irvasa – ukus severaBaš nadohvat rukeNavaraViše od dekoracije: klice i mikrolistoviDani užitkaVino sezonePivo od đumbiraRenesansa džinaKopenhagenPivo u Bavarskoj
 
  • Na vrh strane
  • Privatni korisnici
  • Profesionalna oprema
Lista želja 0
Odjavljivanje
  • Početak
  • Aparati za domaćinstvo
  • Prodavnica
  • Novosti & Događaji
  • Usluge za korisnike
  • Prodavnica
  • Miele@home
  • Kontakt
  • O nama
  • Dobri razlozi da izaberete Miele
  • Distributeri
  • Arhitekte & Građevinari
  • Dobavljači
  • Karijera
  • Mediji
  • Miele Corporate
  • Zaštita podataka
  • Uslovi korišćenja
  • Pravna napomena
  • 125
  • Mapa sajta