Tkanine i njihova nega

Alpaka

Alpaka

Južnoamerička vikunja lama daje ovu svilenkasto-sjajnu vunu za ovaj otmeni materijal. Jedna životinja može da proizvede dovoljno vune za jedan pulover svake godine. Iako je vuna alpake vrlo fina i lagana, takođe je i veoma trajna i meka. Pojedinačna vlakna krzna alpake su u unutrašnjosti šuplja. Zbog toga su izuzetno dobra za kontrolisanje toplote.

Pročitajte još nešto o ovome...
Baumwolle

Pamuk

Pamuk je jedan od najpopularnijih prirodnih materijala zato što ima izuzetne karakteristike pletiva i posebno je dugotrajan. Postoji više od 300 vrsta ove žbunaste biljke. Najveće površine za uzgajanje pamuka se nalaze u Kini (23%) i SAD (20%).

Pročitajte još nešto o ovome...
Daunen

Paperje

Paperje zauzima puno prostora, čuva toplotu i pruža termoizolaciju. Zbog toga se koristi za punjenje jorgana i odeće. Iako je belo paperje najskuplje, nema razlike u kvalitetu između belog i sivog ili mešanog paperja.

Pročitajte još nešto o ovome...
Frottier

Frotirski peškiri

Frotir je omčasta tkanina pletena prema posebnoj mustri. Platneni proizvodi od frotira imaju posebno veliki kapacitet upijanja zbog svojih nepravilnih petlji.

Pročitajte još nešto o ovome...
Jeans

Džins

Prvobitno korišćen za radničke pantalone, džins je danas dostupan u vidu sukanja, torbi, košulja, jakni i brojnih drugih odevnih predmeta. Osnova za proizvodnju džinsa je pamuk. Tkanine tkane keper vezom u različitim bojama prediva (najčešće bela i plava) stvaraju specifičan izgled džinsa, gde jedna strana tkanine ima plavi sjaj, a druga izgleda belo.

Pročitajte još nešto o ovome...
Kaschmir

Kašmir

Kašmir je vrsta vune posebno visokog kvaliteta. Prirodna vlakna se strižu jednom godišnje od donje dlake kašmirskih koza. Globalan prinos je približno 5000 t/godišnje. Kašmir je veoma skupa i osetljiva tkanina. Zbog toga mu je potrebna posebna nega prilikom pranja.

Pročitajte još nešto o ovome...
Leder

Koža

Pošto je prirodna koža životinjski proizvod, zahteva posebnu negu. Svaki tip kože treba održavati na drugačiji način. Zato vam preporučujemo da naše proizvode za negu isprobate na nekom neupadljivom mestu. U principu, sledeće važi za svu odeću od kože: ne koristite nikakve rastvarače niti skidače laka za nokte.

Pročitajte još nešto o ovome...
Leinen

Lan

Prirodno vlakno se dobija iz stabljika lana. Lan se odlikuje velikom čvrstinom i izdržljivošću. Pored toga, otporan je na prljanje i mirise. Lako se presavija zato što nije mnogo rastegljiv.

Pročitajte još nešto o ovome...
Mischgewebe

Mešane tkanine

Dobra tkanina je ponekad nalik dobrom parfemu: mešavina dovodi do kvaliteta. Grub pamuk postaje elegantan uz dodatak rejona. Kašmir postaje finansijski pristupačniji ako mu se doda pamuk. Klasične mešane tkanine sastoje se od mešavine pamuka i sintetičkih vlakana.

Pročitajte još nešto o ovome...
Popeline

Puplin


Puplin je komercijalni naziv za fino orebrenu tkaninu u platnenom vezu. Naziv puplin je prevashodno komercijalni pojam i nije ograničen na određenu vrstu vlakana. Puplin se proizvodi od pamuka, svile, vune, rejona, poliestera ili mešavine vlakana.

Pročitajte još nešto o ovome...
Seide

Svila

Svila je prirodno vlakno koje se dobija razmotavanjem lutaka svilene bube. Vredni crvi svilene bube upredu fino tkanje u dužini od četiri kilometra. Zahvaljujući svojoj nepogrešivoj mekoći i izgledu, svila odiše dahom luksuza kada se nalazi blizu kože.

Pročitajte još nešto o ovome...
Syntetische Fasern

Sintetička vlakna(Najlon/poliester/poliamid/poliakril)
Ova potpuno sintetička vlakna su izuzetno elastična i otporna na kidanje i trošenje. Ona se ne skupljaju i suše se brzo pošto upijaju vrlo malo vlage. Sintetičke tkanine takođe dobro zadržavaju oblik i ne gužvaju se.

Pročitajte još nešto o ovome...
Wolle

Vuna

Vunena vlakna se sastoje iz nekoliko slojeva. Ova vlakna posebno dobro zadržavaju toplotu, pa se zato često koriste za tople džempere ili prijatne zimske odevne predmete kao što su šalovi. U vrste vune spadaju između ostalog kašmir, angora, merino, jagnjeća vuna i moher. Ovčija vuna se verovatno koristi najčešće.

Pročitajte još nešto o ovome...