Odgovarajući režim za svaki prostor

Režim odvođenja
Aspiratori sa odvođenjem uvlače kuhinjska isparenja i uklanjaju čestice mastice pomoću filtera za mast. Filtrirani vazduh se tada izvodi van kuhinje kroz ventilacionu cev. Zajedno sa filtriranim vazduhom iz kuhinje se uklanjaju višak vlage i mirisi. Da bi izvučeni vazduh usmerili napolje, aspiratorima u režimu odvođenja su potrebni cev i ventilacioni otvor na zidu ili krovu. Istovremeno se mora obezbediti dotok svežeg vazduha, npr. kroz otvoren prozor. Aspirator u režimu odvođenja je naročito pogodan za montažu iznad ploče za kuvanje na gas, friteze, roštilja ili voka. Ovi uređaji stvaraju mnogo toplote, masti i isparenja za čije uklanjanje je najefikasniji aspirator u režimu odvođenja. Pločama za kuvanje na gas se mora obezbediti odgovarajući dovod svežeg vazduha sa kiseonikom koji sagoreva.
Režim odveđenja sa spoljnim ventilatorom
Aspiratori za odvod isparenja mogu da se postave zajedno sa spoljnim motorom montiranim npr. na spoljni zid ili krov. Spoljna montaža motora znači da on može da se nalazi tamo gde će njegova buka najmanje da smeta. Time se njegova buka u aspiratoru smanjuje na minimum. Da bi smanjenje nivoa buke bilo značajno, cevovod mora biti dugačak najmanje 5–7 m. Mogućnost korišćenja spoljnog motora zavisi od rasporeda kuhinje, vrste i montaže ventilacione cevi i montaže samog aspiratora. 
Režim recirkulacije
Aspiratori sa recirkulacijom uvlače paru i kuhinjska isparenja i uklanjaju mast i mirise različitim filterima. Prečišćen vazduh se zatim vraća nazad u kuhinju. Ova cirkulacija vazduha se odvija u prostoriji. Aspiratori sa recirkulacijom ne zahtevaju ventilacione cevi niti zidni ili krovni ventilacioni otvor. Aspiratori sa recirkulacijom se vrlo lako montiraju i vrlo često su jedina dostupna mogućnost zbog ograničenja prostorije (čak i u stambenim zgradama). Aspirator sa recirkulacijom je dobar izbor za montažu iznad električne ploče za kuvanje. Međutim, ako je moguće, aspirator sa odvođenjem treba postaviti iznad ploče za kuvanje na gas zato što takve ploče stvaraju puno toplote.
Slike kao primeri koji prikazuju korist od proizvoda