Mart Visser

Večita elegancija
Mart Visser



On je jedan od najtraženijih modnih kreatora u Holandiji, a evropska modna scena je takođe oduševljena njegovim kreacijama. „Mart Visser Haute Couture“ obeležila je svoju 20. godišnjicu 2012. godine - razlog za slavljenje i najbolja moguća motivacija.

Kroz redove 1800 pozvanih gostiju prostruji šapat kada model iskorači na modnu pistu u umetnički izrađenoj, beloj kao san venčanici sa dugim rukavima i dugim velom. Ova elegantna kreacija je bez sumnje centralna tačka vrlo slavne 40. modne revije visoke mode Mart-a Visser-a. Ovaj modni kreator bira idealna okruženja za predstavljanje kolekcija kojima obeležava svoje godišnjice. Godinu za godinom, međunarodni stilisti - insajderi, trendseteri i modni novinari okupljaju se tokom modne revije „Miele Catwalk“ u Vianenu u Holandiji.
Od kada je lansirao svoju robnu marku „Mart Visser Haute Couture“ 1992. godine, ovaj kreativni Holanđanin predstavlja novu kolekciju ženske mode dvaput godišnje - i svaki put dobija pohvale i izaziva reakcije. On je, sa svojim ateljeom u Amsterdamu, postao jedan od najtraženijih modnih dizajnera u Evropi. To nije iznenađujuće. Visserove bezvremenske, izvrsne kreacije sa veoma senzualnim, ali ravnim linijama oličuju čistu eleganciju i ženstvenost - moderne, šik, žestoke, sofisticirane. Njegove kreacije uvek nose pečat jake ličnosti - bez obzira da li je reč o dugim, blistavim večernjim haljinama u ljubičastoj, tamno plavoj ili boji bronze, mekim i ravnim ženskim kompletima opervaženim kožom ili laganim, letnjim snovima u crnoj i beloj.

Modni stručnjaci iz poznatog međunarodnog dizajnerskog centra Saga u Kopenhagenu zapazili su Visserov poseban stil veoma rano. Pozvali su tada mladog dizajnera da završi svoje master studije u njihovoj školi nakon što je završio svoje studije u Modnoj akademiji Montaigne u Amsterdamu. To je, očigledno, bila dobra odluka: Tokom studija, a i neko kraće vreme nakon toga, Visser je pomagao poznatim modnim kreatorima Frans Molenaaru u Amsterdamu kao i Anne Klein i Koos van der Akkeru u Njujorku. U svojoj 25 godini - uz mnogo hrabrosti - odlučio je da pretvori veliki san u stvarnost i lansira sopstvenu robnu marku. Potvrda da je ovo bio pravi korak došla je prilikom važnog društvenog događaja: poznata glumica iz Holandije pojavila se u jednoj od njegovih kreacija. Od tad mu je sve išlo samo napred.

Danas se mnoge poznate dame iz Holandije iz najrazličitijih društvenih krugova ubrajaju u njegove obožavateljke. Ali takođe i žene koje nisu započele političku karijeru, koje ne upravljaju velikom kompanijom ili zarađuju novac u šou-biznisu, vole Visserove kolekcije, u koje sada takođe spadaju kompleti posuđa za ručavanje i dodatna oprema, između ostalog. To je tako zato što su elegantne, a ipak mogu da se nose, i zato što su proizvedene u skladu sa najvišim standardima. Tradicionalna umetnost krojenja i visokokvalitetni materijali su nezamenjivi za osobe koje kreiraju visoku modu. I upravo iz tog razloga on vidi proizvođača uređaja za domaćinstvo Miele kao svog savršenog „partnera u zločinu“. Te obožavane bluze, haljine, košulje i pantalone koje su kreirane uz toliki trud, treba naravno da ostanu lepe koliko god je duže moguće. Posebni programi Miele mašina za pranje i sušenje veša su savršen odgovor.

www.martvisser.com

Tekst: Kim Leclaire