Pomerite nadole

Srneći but s klekom i ruzmarinom

Recept za elegantnu gozbu

Srneći but ima karakterističan, delikatan ukus – možda zato što su i jeleni ljubitelji hrane! Uvek traže najnežnije mladice. Bobice kleke daju jelu voćnu, oštru notu.

Jeleni nisu samo stidljivi stanovnici šuma, već su i gurmani. Vole mladice pune vitamina, pupoljke i sveže listove – zato je njihovo meso izuzetno zdravo i nežno. To je najukusnije meso divljači. Pošto su divlje životinje, jeleni su uvek na oprezu i u pokretu i obično se ne goje. Sa oko 100 kalorija na 100 grama, njihovo meso je izuzetno posno u odnosu na svinjetinu ili govedinu. Nežna srnetina je takođe najčešće divlja zato što se životinje ne uzgajaju na farmama već obično rastu u svom prirodnom okruženju. Bobice kleke daju jelu voćni, oštar ukus. Bobice sadrže esencijalna ulja koja pospešuju varenje i stvaraju eksploziju ukusa u kombinaciji s aromatičnim ruzmarinom.

Vreme pripreme: 60–70 minuta
Vreme kuvanja: 35–40 minuta
Porcija: 4

Sastojci:

  • 1 srneći but (oko 1500 g)
  • 1 kašičica crnog bibera
  • 4 bobice kleke
  • 2 grančice ruzmarina ili 1 kašika sušenog ruzmarina
  • 1 čen belog luka
  • 5 kašika maslinovog ulja
  • 150 g rezane slanine
  • 400 ml bujona od divljači
  • 200 ml pavlake
  • 2 kašičice gustina
  • So
  • Biber

Posuđe: Posuda za pečenje

Predloženo podešavanje:
Funkcija: Gornje/donje zagrevanje
Temperatura: 200–210 °C
Pozicija u rerni: druga najniža polica
Vreme kuvanja: 35–40 minuta + zagrevanje

Alternativno podešavanje rerne:
Funkcija: Fan plus
Temperatura: 190–200 °C
Pozicija u rerni: druga najniža polica
Vreme kuvanja: 35–40 minuta + zagrevanje

Podešavanje ploče za kuvanje:
Nivo: 9–8
Vreme kuvanja: 1–2 minuta

Priprema:

  1. Grubo istucajte biber i bobice kleke i pomešajte ih sa uljem, listovima ruzmarina i zdrobljenim belim lukom.
  2. Zasecite srnetinu duž vrha kosti i nanesite marinadu.
  3. Zagrejte rernu. Začinite meso solju i biberom i prekrijte ga slaninom, stavite u posudu za pečenje i stavite je u zagrejanu rernu.
  4. Nakon 20 minuta dodajte polovinu bujona i kuvajte još 20 minuta. Dodajte preostali bujon.
  5. Izvadite meso, uvijte ga u foliju i ostavite ga da miruje 10 minuta. Ocedite bujon i dodajte pavlaku. Dodajte gustin sačekajte da provri.
  6. Odvojite srnetinu od kosti, isecite i služite sa sosom.

Savet: Sos može da se oplemeni suvim crnim vinom po ukusu.

Foto: © Miele