Pomerite nadole

Sočna moka čokoladna torta

Pojačana kafom Eau De Vie i crvenim ribizlama.

Tri šolje jake moka kafe su možda previše ujutru, ali to je prava količina za predivno sočnu moka čokoladnu tortu.

Torte bez preliva su divni aktuelni trend. To su torte koje su samo delimično prelivene fondanom ili čokoladom tako da se razni slojevi torte vide. U ovom receptu se slojevi čokolade i kafe smenjuju sa kremom i sočnim crvenim ribizlama. Preliv napravljen od najfinije čokolade predstavlja savršenu završnu notu.

Porcija: 8

Sastojci:

Za tortu

  • 100 g otopljenog putera, plus malo putera za podmazivanje pleha
  • 200 g brašna (finog belog brašna) i još malo za posipanje
  • 3 šolje jake moke ili kafe
  • 100 g crne čokolade (60% kakaoa, fino naseckane)
  • 1 kašika praška za pecivo
  • Pola kašike sode bikarbone
  • 1 kašika kakao praha
  • 225 g šećera
  • 2 kesice vanilinog šećera
  • 3 organska jajeta (srednja)
  • 2–3 kašike kafe eau de vie 

Za nadev

  • 1 list belog želatina
  • 50 ml (grama) jake moke ili kafe
  • 1 porcija praha rastvorljive kafe (2 g instant kafe)
  • 200 g slatke pavlake (35% masti)
  • 50 g šećera
  • 100 g crvenih ribizli (plus nekoliko grančica za ukrašavanje)

Za čokoladnu glazuru

  • 2 kašike slatke pavlake (30–35 g)
  • 50 g čokolade (60% kakaoa, veoma fino naseckane)
  • 1 okrugli pleh sa skidajućim dnom (prečnika 18 cm)

Priprema:

  1. Podmažite okrugli pleh puterom i pospite brašnom.
  2. Skuvajte kafu; dok je još uvek vruća, pomešajte 135 ml sa čokoladom i 100 g šećera i mešajte dok se ne rastvori.
  3. Zagrejte rernu. Podešavanja: Gornje/donje zagrevanje / 160 °C.
  4. Napravite krem od putera, 125 g šećera i 1 kesice vanilinog šećera, zatim ubacite jedno po jedno jaje.
  5. Pomešajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i kakao prah i mešajte dok se ne napravi smesa. Na kraju, sipajte kafu i čokoladnu smesu, neprestano mešajući.
  6. Sipajte mešavinu u pleh, poravnajte površinu i pecite tortu na drugoj polici odozdo 55 minuta. Proverite čačkalicom da li je torta pečena i vratite u rernu (ugašenu) još 5 minuta ukoliko je potrebno. Izvadite tortu iz rerne, neka odstoji 5 minuta i onda je izvadite iz pleha, stavite je naopako na rešetku za hlađenje torte.
  7. Pre sastavljanja torte, odsecite vrh da biste poravnali tortu i zatim je isecite horizontalno na tri dela. Razmutite 1 kesicu vanilinog šećera u pola šolje kafe i umešajte kafu eau de vie. Natopite tri sloja torte ovom mešavinom širokom četkicom za premazivanje.
  8. Za fil potopite list želatina u hladnu vodu na 5 minuta. Sipajte 50 ml kafe u činiju i polako zagrejte na pari. Dodajte isušen želatin i mlevenu kafu, mešajte dok se ne rastopi i ostavite da stoji dok ne počne da se steže.
  9. Umutite slatku pavlaku sa šećerom dok se ne stegne. Dodajte polovinu krema u žele sa kafom i nanesite u debljim slojevima i ravnomerno preko donjeg sloja torte. Stavite drugi sloj torte na ovo, dodajte ribizle i nanesite ostatak krema preko njih. Prekrijte trećim slojem torte. Ostavite da se hladi bar 2 sata.
  10. Za glazuru zagrejte krem u veoma maloj posudi, promešajte čokoladu za kuvanje i istopite. Sipajte mešavinu na sredinu gornjeg sloja torte i premažite pomoću paletnog noža. Ostavite da se hladi i miruje.

Saveti:

  • Kafa eau de vie je veoma posebna i nažalost veoma skupa. Brendi ili liker od kafe može da se koristi i za pripremu sočnog kolača.
  • Lakše je iseći kolač u slojeve jedan dan nakon pečenja.
  • Čokoladna glazura može da se zameni topingom od šećera u prahu.

Produkcija: Regine Smith Thyme
Stilizovanje hrane: Marlies Klosterfelde-Wentzel
Stajling: Katrin Heinatz
Fotografija: © Wolfgang Kowall