Pomerite nadole

Rezanci sa majčinom dušicom i espreso kafom

Recept za domaće rezance sa šalotima u sosu od porta

Da bi pasta bila zaista ukusna, najbolje je da je napravite sami – zašto se onda ne biste odvažili da eksperimentišete sa sastojcima? Probajte naš recept za ukusne rezance sa espreso kafom i šalotima u sosu od porta. 

Ako volite veoma posebnu pastu, zašto ne biste pokušali da je napravite sami? Ovaj recept vam pokazuje da to zaista nije teško i da se espreso kafa i majčina dušica savršeno slažu. Espreso kafa je i savršeni dodatak sosu od porta zato što daje jedinstvenu aromu blanširanim šalotima. Dodajte završni detalj tako što ćete jelo ukrasiti svežim parmezanom i rukolom – poslastica i za oči i za nepce! 

Porcija: 4

Sastojci za rezance:

  • 150 g durum brašna (semoline)
  • 150 g belog brašna i još malo za radnu površinu (fino belo brašno)
  • 1 kašičica soli
  • sveže mleveni crni biber
  • 3 kašike svežih listova majčine dušice
  • 110–115 g hladne jake espreso kafe, npr. Miele Black Edition N°1
  • 1 žumance
  • 1 kašika ulja od repice

Sastojci za šalote sa sosom od porta:

  • 100–120 g putera
  • 400 ml porta (Ruby)
  • Po 3 kašike espreso kafe, npr. Miele Black Edition N°1 i soja sosa (prirodno fermentisanog) 
  • 4 lovorova lista
  • 350 g malih šalota
  • 2 kašike cassis likera

Ostali sastojci:

  • 100 g rukole
  • 1–1 ½ crvena paprika
  • oko 8 kašika parmezana (sveže rendanog) i malo parmezana za serviranje
  • so

Priprema:

  1. Pomešajte sastojke za rezance u seckalici koristeći opciju sečenja, zatim mesite rukom 5 minuta da biste napravili elastično testo. Umotajte testo u foliju i ostavite ga da miruje najmanje jedan sat.
  2. Postavite čistu kuhinjsku krpu na pleh. Podelite testo za rezance na četiri dela, tanko razvijte na površini po kojoj je posuto brašno i isecite rezance širine olovke (ovo je lakše ako koristite mašinu za pravljenje paste). Raširite rezance na kuhinjsku krpu sa puno prostora između njih dok ne bude došlo vreme da ih kuvate.
  3. Isecite 40–50 g putera na male delove i stavite u frižider.
  4. Prokuvajte port, espreso kafu, soja sos i listove lovora i ostavite da se krčka dok se količina ne smanji. U međuvremenu, blanširajte šalote nekoliko sekundi u ključaloj vodi, osušite ih, oljuštite i isecite na četvrtine po dužini.
  5. Propržite šalote u 50–60 g putera na niskoj temperaturi u velikom tiganju dok blago ne porumene. Dodajte prokuvanu mešavinu porta i cassis liker, prekrijte i dinstajte 5–7 minuta.
  6. Zagrejte 4 duboka tanjira.
  7. Operite rukolu, odvojite listove i prosušite ih. Očistite papriku, izvadite jezgro i fino je iseckajte. Stavite 3 l vode da provri u velikom tiganju sa 2 kašike soli. Dodajte rezance sa espreso kafom i kuvajte 1–3 minuta, ocedite i pomešajte sa parmezanom u tiganju.
  8. Dodajte seckanu papriku šalotima, sklonite tiganj sa ploče za kuvanje i umešajte hladne kocke putera. Začinite solju ako je potrebno.
  9. Prvo stavite listove rukole u duboki tanjir, dodajte rezance sa espreso kafom i šalote zajedno sa sosom, pospite malo parmezana i odmah servirajte.

Saveti: 

  • Rezance možete razviti, iseći i osušiti nekoliko dana ranije.
  • Espreso kafa za rezance se može preciznije izmeriti pomoću tega.
  • Što je testo svežije i tanje razvijeno, brže će se skuvati.
  • Ako ste u žurbi, jednostavno pomešajte puno mekog putera, parmezana i paprike sa rezancima sa espreso kafom i majčinom dušicom i servirajte na rukoli bez dodavanja šalota sa sosom od porta.

Produkcija: Regine Smith Thyme
Stilizovanje hrane: Marlis Klosterfelde-Vencel
Stajling: Katrin Hajnac
Foto: © Volfgang Koval