Pomerite nadole

Orada sa sosom od začinskog bilja

Brz i jednostavan recept za ljubitelje ribe.

Orada je mediteranska riba koja se jede još od antičkih vremena. Posebno je dobrog ukusa kada se peče na pari.

Orada je jedna od najvrednijih vrsta ribe Mediterana. Dostupna je tokom čitave godine, ali najboljeg je ukusa između jula i oktobra. Odlikuju je karakteristične zlataste tačkice na obrazima i zlatna linija iznad očiju, zbog čega je takođe poznata kao „zlatnoglava”. Zahvaljujući svojim snažnim zubima, koji blago podsećaju na zečje zubi, orades su čak u stanju da otvore školjke i krabe. Meso ove ribe ima nisku koncentraciju masti, a visoku koncentraciju proteina i vrednih minerala, uključujući magnezijum, kalcijum, fosfor i jod. 

Prilikom kupovine orade proverite da li su joj oči svetlucave i da li su škrge vlažne. Što je jasnije vidljiva zlatasta traka na njenom čelu, riba je svežija. A da li ste znali da su na početku života sve orade muškog roda? U drugoj ili trećoj godini starosti njihovi polni organi se povlače i pretvaraju se u ženke.

Vreme pripreme: 55 minuta

Aktivno vreme pripreme: 20 minuta

Vreme kuvanja: 35 minuta

Porcija: 4

Sastojci:

  • 4 x 400 g fileta orade
  • 40 ml maslinovog ulja
  • So
  • Biber
  • 30 g putera
  • 20 g brašna
  • 4 kašike belog vina
  • 375 ml bujona
  • 100 ml pavlake
  • 1½ kašika seckanog peršuna
  • Šećer
  • 2 limuna

Posuđe: Četkica za peciva, Miele višenamenski pleh, šerpa, žica za mućenje, nož, daska za sečenje

Priprema:

  1. Začinite ribu solju i biberom, četkom je premažite maslinovim uljem i stavite je na višenamenski pleh.
  2. Izaberite A10 automatski program („sea bream”) i stavite ribu u zagrejanu rernu. Zapremina vode: oko 100 ml, nivo 2. Dužina trajanja programa: 25–35 minuta. 
  3. Zagrejte puter i dodajte brašno. Postepeno dodajte bujon i vino i neka proključa. Dodajte pavlaku i začinsko bilje. Dodajte so, biber i šećer po ukusu. 
  4. Poslužite na zagrejanim tanjirima ili poslužavnicima ukrašenim polovinom limuna. Sos poslužite odvojeno. 

Savet: Ribu možete ispeći i na pari. Jednostavno izaberite sledeća podešavanja rerne: Funkcija: Moisture plus, broj/tip naleta pare: 1; temperatura 190–200 °C + zagrevanje, zapremina vode: oko 100 ml, nivo: 2:1. Nalet pare: 15 minuta nakon početka pečenja, vreme pečenja: 25–35 minuta.

Fotografija: