Pomerite nadole

Moć cveća: više od obične dekoracije

Majstor za cveće daje stručne savete o dekoraciji stola za posebnu priliku.

Himmel und Erde u Hamburgu je mesto za izuzetne dekoracije. Majstor za cveće Mario Malštet daje stručne savete o tome kako da ukrasite sto za posebnu priliku.

Ovde se buketi ne prave olako, već predstavljaju umetnička dela od cveća i lišća. Razgovarali smo sa vrhunskim cvećarom Mariom Malštetom (na slici, desno) o tome kako stvoriti jedinstvenu atmosferu uz pomoć lepih biljaka i cveća – i sakupili nekoliko stručnih saveta kako ukrasiti sto za posebnu priliku.

Gospodine Malštet, smatraju Vas stručnjakom za cvetna remek dela. Šta Vas čini posebnim?
Aranžiramo stvari na način na koji ih niko drugi ne aranžira. Ne zato što očajno želimo da se istaknemo, već jednostavno zato što to volimo da radimo. Važne su nam estetika i prirodnost, ne ukus široke publike.

Kako smišljate nove ideje? 
U svakom trenutku upijam suptilne impresije kao što su boje, oblici i arhitektura. Kada šetam nepoznatim gradom i razgledam izloge i vidim prelepo skrojeni kaput ispred fascinantne pozadine, i to me inspiriše.

„Cveće unosi život u životni prostor.”

Koliko je cveće važno za atmosferu u prostoriji? 
Često primećujem kako ljudi danima pripremaju događaje, postavljaju osvetljenje i podove, postavljaju stolove – ali tek kada stignu cvetni aranžmani kažu: „Izgleda prelepo!” Cveće oživljava prostorije.

Da li pravite samo aranžmane koji se uklapaju u Vaš poseban stil?
Naravno da ne odbijamo da radimo u skladu sa posebnim željama klijenata, ali pokušavamo malo da utičemo na njih. Zaista imam problem kada neko želi buket za venčanje od dugih crvenih ruža sa simboličnom belom ružom u sredini. Tada predlažem ružu mesečarku zato što mislim da je žene više vole. Takođe, nikada ne koristimo suncokrete zato što izgledaju prelepo u poljima, ali izgube svu upečatljivost kada ih stavite u buket.

Da li je moguće steći dobar ukus za cveće?
Ono što nam se dopada zavisi od toga šta utiče na nas i gde živimo. Ljudi koji žive na selu ne stavljaju cveće iz bašte u vaze, ali ljudi u gradovima vole da unesu malo prirode u svoje domove.

Radite na velikim događajima za međunarodne brendove. Da li postoje kulturne razlike kada je reč o cveću? 
Apsolutno. Izuzev Njujorka, cvećarstvo u Americi je kao da ste se vratili u 1980-te godine ovde u Evropi. Koriste puno cveća i stavljaju ih u kutije, to je sve veoma izveštačeno. U Japanu i Kini takođe više vole taj stil. U Holandiji, Belgiji i Nemačkoj više volimo umetnički aranžirane bukete. Druge zemlje znaju da treba da najmodernije cvećare potraže u Evropi.

„U vaša četiri zida, manje je više.”

Kreativni cvetni aranžmani pretvaraju sobe u različite svetove. Da li možete da nam date nekoliko saveta o kućnoj dekoraciji?
„U vaša četiri zida, manje je više, ne treba da izgleda preterano.” Često je dovoljno staviti nekoliko cvetova dragoljuba ili fuksije na tanjire ili ukrasiti sto sa nekoliko grančica ruzmarina. Ali uvek mora da se slaže sa hranom koju servirate! Roze orhideje kakve možete videti u suši restoranima zaista ne idu uz pečenje. Ali mislim da je prostor oko stola još važniji od samog stola. Onda možete malo da preterate ako cveće učinite delom teme, kao što je prolećni sto pun cveća.

Kakva dekoracija je prava za kakvu priliku?
Ako planirate romantičnu večeru i želite da ostavite jak utisak, može da bude malo bogatija, možda sa puno sveća i gustim cvetovima. Ili postavite visoke, tanke vaze sa divljim cvećem oko stola tako da praktično večerate ispod cveća. Ako navraćaju prijatelji, učinio bih stvar malo spontanijom, uz samo par livadskih cvetova u lepim staklenim bocama. Ako pozovete svog šefa na večeru, neka bude skromno – bolje je imati 20 običnih lala nego odavati utisak da se previše trudite. I nemojte da koristite kupovne cvetne aranžmane, jednostavno ne izgledaju prirodno i jasno je da ih niste sami napravili.

Da li je važno izbegavati klišee?
Uglavnom da, osim kad su u pitanju tradicionalne prilike u kojima želite da stvorite domaću atmosferu. Dragoljubi su odlični za uskršnji branč – možete da ih stavite u svoje omiljene posude i da ih kombinujete sa jajima koja su obojena lukom. Oni koji više vole nešto prefinjenije mogu da celu prostoriju ukrase čistom belom bojom. Beli amarilis i crni kukurek ili puno grančica eukaliptusa predstavljaju uzdržaniju alternativu klasičnoj crvenoj boji božićne dekoracije. Ali kič je dozvoljen ako malo remeti stvari, poput stare božićne jelke koja bi mogla da ispriča puno priča.

„Isplati se koristiti sveže podrezano cveće.”

Kako kombinujete različito cveće? 
Važno je imati na umu da cvetovi gube svoj karakter ako su previše slični. Ne bih kombinovao ruže sa hortenzijama jer su i jedne i druge bogate i okrugle. Bilo bi interesantnije dodati nešto malo dinamičnije, poput cvetova nane. Oblici koji su u kontrastu pojačavaju efekat.

Koje cveće najduže traje?
Cvetovi egzotičnih biljaka kao što su udovičica ili đumbir. I zaista se isplati iseći stabljike ponovo, čak i ako ste ih kupili pre samo deset minuta.

Koje cveće ima najlepši miris?
Izgleda da danas puno ljudi ne shvata da cvetovi potiču iz prirode i smeju – i zapravo se očekuje – da imaju miris. Volim senzualne note đurđevka, a tuberoza me podseća na topli letnji vazduh. Jasmin ima divan nežni miris, dok cvetovi narandže i limuna imaju osvežavajući miris.

Koje cveće najviše volite da dobijate?
Nažalost, niko mi nikad ne poklanja cveće – niko se ne usuđuje!

Autor: Lena Schindler
Fotografija: © Trent Perrett