Pomerite nadole

Drago mi je što vas vidim!

Zen i umetnost zabavljanja − 8 vrhunskih saveta kako da budete opušten domaćin.

Jedan od najlepših načina da pokažete da cenite nekoga je da ga pozovete kod sebe kući na ručak/večeru. Evo naših 8 saveta kako da vaši gosti i vi uživate u opuštenoj večeri.

1. Neka teče 

Za prijatno veče je potreban opušten domaćin. Čak iako sve spremate pre nego što gosti stignu, smatrajte to delom večeri – pustite svoju omiljenu muziku i pijuckajte čašu lepog vina. Gosti se neće osetiti dobrodošlo ako otvorite vrata i izgledate kao da ste pod stresom. Nakon ručka/večere, sedite i uživajte u piću sa svojim gostima, umesto da perete sudove ili da idete okolo s usisivačem u ruci.

2. Pitajte goste da li postoji nešto što ne jedu  

Alergije na orahe, intolerancija na fruktozu ili su možda pesketarijanci? Kako da povedete računa o tome šta služite ljudima, a da ne ugrozite njihove živote ili ih bar ne stavite u nezgodan položaj da moraju da seckaju hranu u potrazi za sastojcima koji mogu da im naude? Najbolje je da unapred pitate goste da li postoji nešto što ne jedu da biste mogli da im ponudite nešto drugo.

3. Nemojte preterivati 

Nemojte zaboraviti da većina gostiju radije želi da priča sa domaćinima nego da im se služi 8 celina obroka. Izbegnite preforsiranje tako što ćete se držati jednostavnih jela od vrhunskih sastojaka.     

4. Nemojte se nervirati

Svaki domaćin je na neki način čudan jer odmah počne da se izvinjava čim gosti stignu. Pire od manga je previše tečan, trebalo je da ribu očiste od kostiju ili je na terasi moglo da bude toplije za aperitive. Ljudi kritikuju svoja dela da bi usrećili goste – ali je to u stvari iritantno. Gosti nikada sami ne bi primetili te stvari da ih sami niste istakli!

5. Budite spremni za one koji kasne

Oni koji kasne su neizbežni, pa sačekajte 45 minuta pre nego što počnete sa posluživanjem. U međuvremenu, neka vaši gosti koji su došli na vreme budu zadovoljni tako što ćete im služiti ukusno meze, kao što su brusketi s kozijim sirom ili slane praline sa tartarom od paprika.

6. Neka se gosti opuste

Možda će izgledati impresivno da pozovete vrhunskog kuvara i zamolite svoje goste da pomognu u pripremi hrane. Za mnoge ljude je ovo stresno – nakon napornih 10 sati u kancelariji neće im biti do uvijanja sušija ili seckanja piletine. Najbolje je da ih pustite da se uz čašu vina dive mađioničaru u kuhinji.

7. Poslužite sezonsku hranu

Naravno da svako želi da izgleda darežljivo, ali nemojte nabavljati jagode s druge strane sveta. Sezonski poljoprivredni proizvodi su sasvim u redu. Sezonske namirnice su veoma sveže i treba da vam budu prvi izbor. I ne zaboravite da je gaspačo od lubenice ukusniji u leto nego kad temperatura pada.

8. Obezbedite prave napitke

Piće je važno kao i sam obrok. Neka veče počne dobrim aperitivom. Za one koji vole nešto malo neobično, šta mislite o koktelu Knight Cup sa ukusom nara? Neka ljubitelji crnog vina budu zadovoljni tako što ćete im služiti klasik kao što je Amarone. Teško je nadmašiti legendarno vino Cloudy Bay Sauvignon Blanc koje ide uz ribu, morske plodove i belo meso.

Autor: Lena Schindler
Fotografija: © Adobe Stock