Pomerite nadole

Deserti od kafe

Poslastice za zavisnike od kofeina.

Kafa nije samo za piće! Takođe je savršena za pravljenje izvrsnih deserta,kao što su karamel od kafe, hrskavi kolačići od kafe i liker od kafe sa konjakom, zrnom tonke i vanilom. Kako možete da odolite?

Kafa je neverovatno raznovrsna – ne predstavlja samo izvrsno piće, već je i savršena za deserte. Njena blaga gorčina dodaje oštrinu vašem pecivu i daje završnu notu ukusu likera. Kafa se divno slaže sa sladoledom, voćem i pecivima, a suptilno dodaje upečatljiv ukus mnogim drugim poslasticama. To nas dovodi do jednog jedinog pitanja: zašto se svi deserti ne prave s kafom?

Sladoled Espresso-Stracciatella

Porcija: dobija se oko 1 litar

Sastojci:​

  • 50 g zrna espreso kafe
  • 1 štapić vanile
  • 300 ml mleka
  • 250 g slatke pavlake
  •  6 žumanaca (od svežih, organskih jaja srednje veličine)
  • so
  • 100 g muscovado šećera (smeđi šećer, dostupan u prodavnicama zdrave hrane),
  • 50 g glukoznog sirupa (pogledajte savet)
  • 3 kašike konjaka
  • 80–100 g crne čokolade s kafom (espreso ili moka čokolada, bar 60% kakaoa)

Priprema:

  1. Postavite široku, ravnu posudu ili pleh na drugu policu od dna rerne i prethodno zagrejte. Podešavanja: Gornje/donje zagrevanje / 160 °C.
  2. Izmrvite zrna kafe u avanu, stavite ih na pleh i pecite 13–15 minuta. (Pogledajte sledeći recept).
  3. Isecite štapiće vanile po dužini i izvadite semenke. Zrnima kafe dodajte semenke i štapić zajedno sa mlekom i pavlakom i stavite da proključaju na niskoj temperaturi. Zatim odmah uklonite posudu sa ploče za kuvanje, poklopite je i ostavite mešavinu da miruje 15 minuta.
  4. Pripremite veliku činiju ledene vode.
  5. U činiju (najbolja je vatrostalna činija sa okruglim dnom) stavite prstohvat soli, muscovado šećer, glukozni sirup i žumanca i mutite ručnim mikserom. Stavite činiju preko male tepsije vrele vode i mešajte dok se ne napravi pena. Sipajte mešavinu tople kafe i krema kroz sito neprestano mešajući i nastavite da mešate na pari dok ne dobijete kremastu teksturu. Postarajte se da se mešavina ne pregreje (maks. 85 °C) jer će ponovo postati tečna. Odmah postavite činiju u ledenu vodu i mešajte krem dok se ne ohladi.
  6. Umešajte konjak u ohlađenu mešavinu i ostavite da se stegne u aparatu za sladoled. Iseckajte čokoladu, stavite je u malu činiju i istopite je na vrućoj pari. Ostavite da se malo ohladi. Polako i pomalo sipajte čokoladu u zaleđeni sladoled i mešajte.
  7. Stavite sladoled u prethodno ohlađenu kutiju za zamrzivač i držite u zamrzivaču do serviranja. Sladoled koji se puno stegao možete da stavite u frižider na 10–20 minuta da omekša pre serviranja. Servirajte porcije pomoću kašike za sladoled ili kašike umočene u vodu i poslužite sa voćem u karamelu sa kafom ili hrskavim kolačićima (pogledajte recepte).

Saveti:​

  • Postarajte se da voda ne dospe u otopljenu čokoladu jer će je to razrediti i stvrdnuti.
  • Naručite glukozni sirup preko interneta ili ga sami napravite: Dodajte po 50 g glukoze i šećera u 100 ml vode, neka proključa do polovine zapremine. Ostavite da se prohladi. Neiskorišćeni sirup možete neograničeno čuvati u tegli sa poklopcem. Sirup koji se stvrdnuo može da se istopi još jednom u toploj vodi.
  • Preostale kolačiće poslužite za grickanje uz sladoled.

Hrskavi kolačići od kafe

Sastojci:

  • 1 kesica vanilinog šećera
  • 70 g šećera u prahu
  • 1 prstohvat soli
  • 75 g brašna (finog belog brašna)
  • 1 porcija rastvorljive kafe (2 g instant kafe)
  • 1 kašika mlevenih badema
  • 2 kašike fino narendane kore organske pomorandže
  • 1 jaje (srednje)
  • 80 ml mleka
  • 1 silikonski papir za pečenje

Priprema:

  1. Sve sastojke stavite u visoki bokal, umutite štapnim mikserom, poklopite i ostavite da miruje najmanje 30 minuta. Pripremite čaše, varjaču i oklagiju (pogledajte prethodni recept).
  2. Zagrejte rernu. Podešavanja: Gornje/donje zagrevanje / 160 °C.
  3. Postavite silikonski papir za pečenje na pleh. Pomoću kašičice ili kašike stavite male porcije mešavine na papir za pečenje i spljoštite ih u veoma tanke krugove poleđinom kašike ili malim paletnim nožem. Krugovi mešavine se neće proširiti tako da ne treba praviti puno prostora između njih. Što je tanja mešavina, to će kolačići biti hrskaviji.
  4. Krugove pecite na drugoj polici odozdo 12–15 minuta, dok dobro ne potamne po ivicama.
  5. Odmah sklonite krugove sa vrućeg papira za pečenje paletnim nožem. Savijte i pritisnite da biste napravili male kornete i postavite svaki kornet u čašu ili ih lagano iskrivite pomoću drvene ručke kašike ili oklagije. Ostavite da se ohladi i stegne. Nastavite sa ostatkom mešavine.

Saveti:​

  • Kolačići mogu da se peku samo na silikonskim papirima za pečenje. Papir za pečenje otporan na masnoću nije pogodan jer stvara grudvice.
  • Ne treba podmazivati papir za pečenje pre upotrebe.
  • Mešavinu možete napraviti i bez instant kafe.
  • Da biste napravili kornete, krugovi treba da budu prečnika 10–12 cm.
  • Kolačići mogu da se oblikuju samo dok su topli.
  • Ohlađeni kolačići treba da ostanu hladni i suvi do upotrebe

 

Voće u karamelu sa kafom

Porcija: 6

Sastojci:

  • Oko 200 g voća (npr. maline, jagode, borovnice, narezane kajsije itd.)
  • 6 kašika smeđeg šećera
  • 1 šolja kafe (oko 125 ml)

Priprema:

  1. Operite voće i osušite ga kuhinjskim ubrusom.
  2. Stavite šećer u mali tiganj s čvrstom podlogom i zagrejte na umerenoj temperaturi (Nivo 7). Lagano vrtite tiganj dok ivice šećera ne počnu da se tope (pogledajte i savete za recept za glazirane morelo trešnje).
  3. Kada se sve rastopi i blago karamelizuje, dodajte kafu i 3–4 kašike vode. Smanjite vatru i mešajte da biste rastvorili šećer. Tiganj držite poklopljen da sva tečnost ne bi isparila.
  4. Umešajte voće, zagrejte i podelite u posude. Zagrejte karamel dok ne dobijete željenu teksturu, rasporedite između porcija voća i poslužite.

Liker od kafe sa konjakom, zrno tonke i vanila

Porcija: Za oko 1,3 litra

Sastojci:

  • 1 štapić vanile, 1–2 dodatna komada za pune boce ako je potrebno
  • 1 zrno tonke (začin)
  • 4 mahune zelenog kardamoma
  • 450 g šećera
  • 70 grama mlevene kafe ili espresa (80% arabika, 20% robusta, krupno mlevena)
  • 0,7 l konjaka (ili brendija 40%) ​

Priprema:

  1. Isecite štapić vanile po dužini, izmrvite zrna tonke i kardamoma i skuvajte sa šećerom i 500 ml vode. Kuvajte na tihoj vatri dok se šećer ne rastvori.
  2. Dodajte kafu, promešajte, prekrijte i ostavite da se hladi. Dodajte konjak, prekrijte i ostavite da se hladi od 3 do 4 dana i mešajte jednom dnevno čistom kašikom.
  3. Dodajte liker kroz sito preko kuhinjske krpe, sipajte u boce i ostavite da zri najmanje 3 nedelje pre serviranja.

Tipps:

  • Krupno mlevena kafa čini filtriranje lakšim.
  • U manjim bocama ovaj liker predstavlja savršeni poklon.
  • Za mini desert služite liker sa dodatkom krema.
  • Koristite liker od kafe za prelivanje deserta (npr. puding od vanile, flan, sladoled ili male biskvite i kolače.)

 

Produkcija: Regine Smith Thyme
Stilizovanje hrane: Marlis Klosterfelde-Vencel
Stajling: Katrin Hajnac
Foto: © Volfgang Koval